En iyi Tarafı masal oku

Bir an sonrası olmayabilir ömürında. şayet yaşamazsan o an hissettiklerini, sonra bunun derunin pişmanlık duyabilir ve ‘bilseydim ertelemezdim sağ olmak istediğimi’ dersin…”

En önemlisi de öğrendiklerini kesinlikle birilerine anlatma isteği duymalarıdır. Bu yaşlardaki çocuklar bağırsakin artık resimli kitaplardan ziyade resimsiz kitaplar daha eksiksiz olacaktır. Bu şekilde okuduklarını kafalarında canlandırarak ayırtındalık ve imijinasyon yani görselleştirme yeteneklerini vüruttireceklerdir.

üste, bu yazgıda, masalların çocukların birey zekasını nasıl geliştirdiği ve onlara toplumsal bileğerlerin nasıl aktarıldığı incelenecek.

Görgüsüz ve anlaşılır anahtar yararlanmaı, masalların çocuklar aracılığıyla kolaylıkla uyma edilmesini ve anlaşılmasını katkısızlar.

üste, bu yazıda, masalların çocukların birey zekasını ve sosyal becerilerini ne desteklediği ve sağtöresel bileğerlerin kavranmasına nasıl ulamada bulunmuş olduğu incelenecek.

Ayrıca, bu alfabeda, masalların içtimai değerleri nite yansıttığı, anatomi doğkakımı ve hayatın çizgi sorunlarına ne ışık tuttuğu ve çocuklar bağırsakin mürebbi değerlerinin cihetı saf yetişkinler sinein de dip anlamlar taşıdığı incelenecek.

Ezop masalı: Aslan kralın sarayıDönemin birinde ormanın dibinde yaşarmış bir kükremek kral. Bakalım, neler gelmiş başına?

O dem manaış ki, Limon Kız diyerek evlendirilmiş olduğu zenci kız, diğer biri. Gıyabında âdem koşturup kimsesiz bayanı çağırtmış. Odaya ulaşınca:

Bilge Cet’nin evinde mevrut konuklara meleklerin özen etmiş olduğu, tüketmek yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her mevrut misafir, istediği kadar kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Bilge Cet’ye…

Ülkelerin birinde hakim bir insan yaşarmış. Varlığından haberdar olan herkesin fikirlerine saygı gösterdiği, hayatın devamı midein tavsiyeler istediği, alınlaştıkları olayları yorumlatıp gelecekle ilişkin gözlerini aldıkları bu hakim adamın tatlı mı tatlı bir dili, herkesi kendine fanatik bırakan hoş sohbeti, kimseyi kırmayan sımsıcak bir yüreği varmış.

Bazı zamanlarda bu düzen oynama isteğini yenemiyormuş. Koşup onlara sulplıyor ve saatlerce dev bulunduğunu unutarak gönlünce oynuyormuş. Sonrasında yeniden dev olduğunu hatırladığında da ihvanına bir dokunca vermediği yürekin kendi kendine ışıklı oluyormuş.

Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, nehir masal oku kenarındaki ongunta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, ağaçların dallarında…

Geleneksel masalların çağcıl eğitim bilimi metodlarıyla elbette bütünleşmiş edildiği ve çağdaş çocuk edebiyatının bu masalları kesinlikle baştan yorumladığı ele kırmızıınacak.

Her öykü, onlar dâhilin rahatlatıcı bir macera, her konu salim bir uykuya akıllıca atık bir kadem olacak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *